Matkavakuutus – tarpeellinen vai ei?

Lähtökohtana on, että matkavakuutukseen kuuluu matkustajavakuutus ja matkatavaravakuutus. Matkustajavakuutus korvaa reissussa tapahtuvasta sairastumisesta tai onnettomuudesta aiheutuvat sairaanhoitokulut. Matkatavaravakuutus puolestaan korvaa matkatavaroiden katoamisesta, varkaudesta tai rikkoutumisesta aiheutuvat vahingot. Vahingon sattuessa matkailijan on maksettava omavastuuosuus ja vakuutusyhtiö korvaa omavastuun ylittävän summan. Matkavakuutukseen voi kuulua myös päiväraha tai haittakorvaus, mutta tämä vaihtelee vakuutussopimuksen mukaan.

Suomalaiset vakuutusyhtiöt myöntävät vakuutuksia yleensä vain Suomessa vakituisesti asuville ja matkavakuutuksilla voi olla yläikärajoja. Perheen lapset kuuluvat yleensä automaattisesti vanhempien matkavakuutuksen piiriin. Tarkoissa ikärajoissa ja ehdoissa on kuitenkin eroja vakuutusyhtiöiden välillä ja ne kannattaa aina varmistaa hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä.

Oman vakuutustarpeen kartoitus

Ennen matkavakuutuksen hankkimista kannattaa kartoittaa oma vakuutuksen tarve. Tarpeellisuuden selvittäminen kannattaa aloittaa varmistamalla, ettei jo mahdollisesti kuulu voimassa olevan matkavakuutuksen piiriin. Kannattaa esimerkiksi varmistaa, ettei matkavakuutus kuulu luottokorttisi etuihin. Monissa ammattiliitoissa ja yhdistyksissä jäsenet saavat itselleen matkavakuutuksen osana jäsenetuja, joten tämäkin vaihtoehto kannattaa tarkistaa ennen erillisen matkavakuutuksen hankkimista.

Vertaile vakuutuksia

Mikäli matkavakuutus vaikuttaa omaan tilanteeseen tarpeelliselta, kannattaa vakuutuksen valintaprosessi aloittaa vertailemalla vakuutuksia. Vakuutuksen tarpeellisuus riippuu monesta tekijästä ja siihen vaikuttaa muun muassa, kuinka usein, minne ja kuinka pitkäksi aikaa matkustat.

Monesti matkavakuutus kannattaa ottaa samasta vakuutusyhtiöstä, missä myös kotivakuutus on voimassa. Tällöin saa monesti edullisimman, kaiken kattavan ja jatkuvasti voimassa olevan matkavakuutuksen ilman omavastuuosuutta. Aina kannattaa kuitenkin tiedustella hintaa myös muista yhtiöistä. Vertailussa kannattaa hinnan lisäksi ottaa huomioon vakuutuksen kesto, sisältö ja mahdolliset rajoitukset vakuutuksen voimassaoloon. Paljon matkustavan kannattaa esimerkiksi valita jatkuvasti voimassa oleva vakuutus ja harvemmin matkustavalle tulee yleensä edullisemmaksi ottaa matkakohtainen vakuutus.

 

Matkavakuutuksen avulla sinun on mahdollista aina hakeutua hoitoon ilman huolta siitä, että hoito tulisi ennalta tiedossa olevaa omavastuuosuutta kalliimmaksi. Toki matkavakuutuksissakin on eroja ja kannattaa aina olla tarkkana siitä, mitkä toimenpiteet tai kulut vakuutus pitää sisällään. Moni esimerkiksi on siinä uskossa, että vakavan sairastumisen seurauksena myös sairaskuljetus Suomeen kuuluu aina vakuutuksen piiriin. Tämäkin on kuitenkin vakuutuksen laajuudesta ja ehdoista riippuva etu eli tarkkuus vakuutusta valittaessa kannattaa.

Toisaalta kannattaa huomioida, että matkavakuutus on monesti voimassa myös kotimaassa matkaillessa. Sukulaisten luona vierailu toisella paikkakunnalla voi siis kuulua matkavakuutuksen piiriin, jos vakuutusehtojen mukainen etäisyys ylittyy.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Euroopassa matkustavan kannattaa myös perehtyä eurooppalaisen sairaanhoitokortin tarjoamiin mahdollisuuksiin. Kyseinen kortti on mahdollista hankkia maksutta Kelan sivuilta. Kortilla on mahdollista saada hoitoa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä. Kortilla saa hoitoa samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Maasta riippuen voi siis saada hoitoa täysin ilmaiseksi, maksaa siitä omavastuun verran tai täyden hinnan. Eurooppalainen sairaanhoitokortti onkin siis monessa Euroopan maassa tilapäisesti oleskelevalle erinomainen mahdollisuus, mutta ei toki täysin korvaa matkavakuutuksen etuja.

Matkatavaroiden vakuuttaminen

Mikäli kotivakuutuksen piiriin kuuluvat myös kadonneiden tai varastettujen matkatavaroiden kompensaatiot ei erillisen matkatavaravakuutuksen hankkiminen ole järkevää. Tällöin matkavakuutukseksi voi valita vaihtoehdon, joka kattaa esimerkiksi vain matkalla sattuvan sairastumisen. Matkatavaroiden erillinen vakuuttaminen ei monesti ole järkevää, jollei mukana matkassa ole paljon arvokasta tavaraa, kuten elektroniikkaa.

Matkavakuutus matkalle lähdön ehtona

Vaikkei matkavakuutusta kokisikaan tarpeelliseksi, on myös tilanteita, jolloin sen hankkiminen on pakollista. Matkavakuutus saattaa nimittäin joskus olla matkalle lähdön edellytyksenä. Viisumin saaminen useisiin Euroopan ulkopuolisiin maihin vaatii todistuksen voimassa olevasta matkavakuutuksesta. Onkin siis tärkeää varmistaa matkavakuutuksen tarve hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä, jotta välttyy matkaa hankaloittavilta yllätyksiltä. Useamman vakuutusyhtiön tarjouksen vertailu kannattaa, jotta varmistuu itselle parhaiten sopivasta vakuutuksesta.